Tom Hanksin kaksi klassikkoa arvioituna

Aloitamme blogin kahdella elokuva-arviolla. Elokuvat ovat varsin erilaisia muuten, mutta niitä yhdistää yksi asia, nimittäin pääosassa oleva Tom Hanks. Molemmat elokuvat ovat nousseet suureen suosioon ja ne kuuluvat Hanksin uran merkkiteoksiin ja osoittavat hänen näyttelijän lahjojensa laajuuden.

Forrest Gump

Blogin ihkaensimmäinen elokuva-arvio tulee todellisesta klassikosta, eli vuonna 1994 valmistuneesta ja saman nimiseen romaaniin perustuvasta Forrest Gump -elokuvasta. Tässä on elokuva, jonka pariin palaa kerta toisensa jälkeen ja hyvästä syystä. 2 tuntia ja 22 minuuttia kuluvat elokuvan parissa kuin siivillä, eikä olekaan ihme, että elokuva nappasi muun muassa 6 Oscaria ja 3 Golden Globea. Näihin kuuluivat parhaan miesnäyttelijän ja parhaan ohjauksen Oscar ja Golden Globe sekä parhaan elokuvan Oscar. Elokuva toimii todella monella tasolla ja iki-ihanan Tom Hanksin valinta pääosaan on luonnollisesti varsinainen kirsikka kakun päälle.

Näyttelijät:

  • Tom Hanks – Forrest Gump
  • Robin Wright – Jenny Curran
  • Gary Sinise – Luutnantti Dan Taylor
  • Mykelti Williamson – Bubba Blue
  • Sally Field – Rouva Gump

Juoni (Varoitus: spoilereita)

Elokuvassa seurataan Forrest Gump -nimistä miestä, joka bussipysäkillä intoutuu kertomaan kanssaan bussia odottavalle naiselle tarinaa elämästään. Hän aloittaa tarinansa poikavuosistaan. Pojalla on keskimääräistä alhaisempi älykkyysosamäärä ja hänen mahdollisuuksiinsa elämässä uskoo vain hänen äitinsä, joka on yksinhuoltaja. Jo lapsena hän tapaa elämänsä rakkauden Jennyn, joka tulee rikkinäisestä perheestä, jota alkoholisoitunut isä kohtelee kaltoin.

Läpi elokuvan seurataan Forrestin matkaa elämän poluilla. Miehestä tulee kaikkien odotusten vastaisesti (lapsena hän joutuu käyttämään tukirautoja kieron selkärangan vuoksi, jolloin hän innoittaa itsensä Elvis Presleyn tanssiliikkeillään) nopea juoksija ja sitä kautta menestyvä yliopistourheilija (amerikkalainen jalkapallo), jonka myötä hän tapaa itse presidentti John F. Kennedyn. Hänestä tulee myös Vietnamin sodan veteraani, joka pelastaa useita ihmishenkiä ja vastaanottaa Medal of Honor -kunniamitalin. Sotavammasta toipuessaan hän kehittyy pöytätennismestariksi ja kansalliseksi kuuluisuudeksi, joka tapaa muun muassa John Lennonin. Hänellä on oma roolinsa myös Richard Nixonin kohtaloksi koituneen Watergate-skandaalin paljastamisessa.

Kaiken tämän lisäksi Forrest Gumpista tulee miljonääri katkarapuliiketoiminnallaan, johon hän sai innoituksen sodassa kuolleelta armeijakaveriltaan Bubbalta. Forrestin hyväsydämisyydestä kertoo, että hän lahjoittaa puolet tuotoista Bubban perheelle.

Yhteenveto

Elokuva on selviytymistarina, jossa hidasälyisestä, mutta hyväsydämisestä pojasta kasvaa isä, aviomies, miljonääri ja sotasankari tehden useita mainetekoja. Hanksin roolisuoritusta ei voi liikaa kehua, sillä miehen ilmeet ja olemus sopivat erinomaisesti rooliin. Muista hahmoista Gary Sinisen esittämä Dan Taylor käy upean draamankaaren sotajoukon johtajasta alkoholisoituneen amputaatiopotilaan kautta elämänsä raiteilleen saaneeksi aviomieheksi, joka aluksi ei pidä Gumpista lainkaan, mutta lopulta on hänen paras ystävänsä. Vastaavasti Jenny Curran Forrest Gumpin elämän rakkautena kuvataan moniongelmaisena ja kaltoin kohdeltuna naisena, joka lopulta saa onnellisen lopun mennessään yhteen Forrestin kanssa. Ja tässä on vain pieni osa elokuvasta kuvattuna.

Cast Away – tuuliajolla

Toinen tällä kertaa valitsemamme Tom Hanksin tähdittämä elokuva on erittäin hyvä selviytymistarina Cast Away – tuuliajolla. Tämä vuonna 2000 julkaistu elokuva nojautuu erityisesti Hanksin ympärille, koska hänen roolihahmonsa on suurimman osan elokuvasta ainoana ruudussa oleva henkilö ja oikeastaan eniten ruutuaikaa Hanksin jälkeen saa hänen ainoa ystävänsä Wilson-lentopallo.

Näyttelijät:

  • Tom Hanks – Chuck Noland
  • Helen Hunt – Kelly Frears Lovett
  • Nick Searcy – Stan

Juoni (Varoitus: spoilereita)

Elokuvan päähenkilönä on FedEx-yhtiön toimihenkilö Chuck Noland, joka matkustaa ympäri maailmaa ratkaisten ongelmia FedExin toimipisteissä. Hän asuu tyttöystävänsä kanssa Tennesseen Memphisissä ja kiireinen elämä vaikeuttaa parisuhdetta. Kesken jouluaterian Chuck kutsutaan Malesiaan ongelmia ratkaisemaan. Rutiinitehtävä saa kuitenkin käänteen, kun Chuckia kuljettava rahtilentokone joutuu myrskyyn ja putoaa mereen. Chuck selviytyy pelastuslautalla asumattomalle saarelle, josta varsinaisesti elokuva pääsee vauhtiin.

Seuraavien päivien aikana samalla saarelle ajautuu paljon rahtina olleita FedEx-paketteja, joita avaamalla Chuck saa hyödyllisiä tarvikkeita selviytymiseen. Surullisesti myös lentokoneen pilotin ruumis huuhtoutuu rannalle. Heti alkuun Chuck yrittää paeta saarelta lautallaan nähdessään kaukana horisontissa laivan, mutta yritys epäonnistuu ja Chuck loukkaa jalkansa. Tämän jälkeen Chuck keskittyy elokuvassa selviytymään saarella ja hieman hassahtaa samalla puhuen yhdestä paketistaan löytämälleen lentopallolle, jonka nimeää lentopallon merkin mukaan Wilsoniksi.

4 vuotta myöhemmin Chuck pyrkii uudestaan pelastautumaan saarelta, kun saarelle ajautuu sopiva tarvike uuden lautan rakentamista varten. Tämä yritys onnistuu, kun Chuck selviytyy myrskystä ja hänet pelastetaan laivaan. Wilson valitettavasti katoaa matkan aikana, jonka Chuck ottaa erittäin raskaasti.

Chuckilla ei kuitenkaan ole paluuta entiseen elämään, sillä hänet on julistettu kuolleeksi ja hänen tyttöystävänsä on siirtynyt eteenpäin ja mennyt naimisiin toisen miehen kanssa. Kellyllä on myös tytär. Chuck menee kuitenkin tapaamaan Kellyä ja he tunnustavat rakkautensa. Yllättävästi he eivät kuitenkaan palaa yhteen, vaan elokuva päättyy siihen, kun Chuck toimittaa symbolisena eleenä lentokoneessa mukana olleen FedEx-paketin lähettäjän ovelle.

Yhteenveto

Chuckin muuttuminen konttorirotasta elämästään taistelevaksi selviytyjäksi on kuvattu hyvin. Ankarista olosuhteista huolimatta katsoja näkee hahmon kehittymisen työuraa arvostavasta miehestä mieheksi, joka ymmärtää elämässä olevan paljon muitakin arvoja. Katkeransuloinen loppu on hyvä valinta, sillä siirappinen loppu ei olisi sopinut elokuvan henkeen.